Pilvipalvelut ja niiden käyttö

Tiedätkö, mitä pilvipalvelut tarkoittavat? Moni on kuullut pilvipalveluista, mutta lähes yhtä monelle niiden ajatus on jäänyt lähes täysin pimentoon. Ainut ryhmä, jolle pilvipalvelut tuntuvat olevan täysin tuttua kauraa, ovat opiskelijat. Tämä johtuu siitä, että monessa tapauksessa pilvipalvelut kuuluvat nykyisin koulujen opetusohjelmaan, ja niitä käytetääkin laajalti tiedon säilömiseen. Muille sana pilvipalvelu puolestaan kuulostaa lähinnä pilviveikkojen välityspalvelulta tai joltakin niin scifiltä, ettei sen merkitykseen edes yritetä sen tarkemmin tutustua. Mutta voisitko sinäkin ehkä hyödyntää pilvipalveluita ja niiden ominaisuuksia omassa arjessasi tai ehkäpä liiketoiminnassasi? Tästä artikkelista voit lukea lisää pilvipalveluista ja niiden lukuisista ominaisuuksista, jotka voivat olla hyödyllisiä myös sinulle.

Pilvipalvelut mahdollistavat reaaliaikaisen työskentelyn yhdessä

Pilvipalvelut ovat herättäneet yrittäjien kiinnostuksen varsinkin yhdellä ominaisuudellaan: koska niiden avulla tieto säilöytyy internetin syövereihin, voidaan se jakaa reaaliaikaisesti useammalle valitulle osanottajalle. Tämä tarkoittaa sitä, että useampi työntekijä pystyy esimerkiksi työskentelemään saman tiedoston tai vaikkapa esitelmän parissa yhtäaikaisesti. Tämä tekee yhteistyöstä helpompaa ja mahdollistaa työskentelyn myös etänä. Lisäksi kaikki asianomaiset saavat tiedoston samanaikaisesti lopullisessa mallissaan käyttöön sen sijaan, että tiedostoa pitäisi pallotella edes takaisin muokkausten tekemiseksi. Tämä helpottaa suuresti tiedostojen luomista ja vähentää niihin käytettyjä työtunteja pienentäen työntekijöiden työtaakkaa.

Toinen ominaisuus, joka kiehtoo yrittäjien lisäksi myös yksityishenkilöitä on pilvipalveluiden säilömisominaisuus. Varsinkin suurta määrää dataa säilövien yrityksen voi joskus olla vaikea löytää sopivaa paikkaa tietojen sähköiseen arkistointiin. Saman ongelman kokevat pienemmässä mittakaavassa esimerkiksi yksityishenkilöt, jotka säilyttävät paljon kuva- tai muuta materiaalia tietokoneellaan. Lisätalletustilana voi tietenkin käyttää vaikkapa kovalevyä, mutta tämä on vanhanaikainen ja varsin kallis keino. Siksi yhä useampi säilöökin nykyään tiedostonsa pilvipalveluun, jossa tallennustilaa on käytössä rajattomasti.

Kolmas mainitsemisen arvoinen asia on tietenkin se, että pilvipalvelun kautta tiedostot ovat käytössä millä tahansa laitteella. Enää ei siis olekaan maailmanloppu, jos koneesi sanoo sopimuksensa irti kesken kaiken etkä ehdi ottamaan siitä tiedostoja talteen tai jos tietokone unohtuu kotiin juuri, kun olet matkalla tärkeään kokoukseen. Pilvipalvelun kautta voit tarkkailla tiedostoja millä tahansa laitteella ja välttää suuret katastrofit helposti.