Mitä on kyberturvallisuus? Lue vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin

Yksi isoimmista kyberturvallisuuden ongelmista ja riskitekijöistä tavallisen internetin käyttäjän kohdalla on se, että suurin osa tavallisista kansalaisista ei koe ainakaan ihan täysin tietävänsä, mitä kyberturvallisuus oikeastaan on. Olemmekin koostaneet tämän artikkelin vastataksemme usein kysyttyihin kysymyksiin koskien kyberturvallisuutta. Artikkelin luettuasi sinäkin tiedät, mitä on kyberturvallisuus ja miten se vaikuttaa ihan jokaisen elämään. Tämä tietämys saattaa tulevaisuudessa auttaa sinua välttymään ikäviltä kyberhuijauksilta ja voit käyttää tietämystäsi myös muiden valistamiseen, jotta läheisesikin olisivat turvassa kybermaailman vaaroilta.

Kyberturvallisuus FAQ

  • Mitä kyberturvallisuus tarkoittaa?

Kuten nimikin jo vähän vihjaa, kyseessä on turvallisuuden osa-alue. Kyberturvallisuuden tarkoitus on pyrkiä takaamaan turvallisuus sähköisessä ja verkotetussa yhteiskunnassa. Kyberturvallisuuteen kuuluu muun muassa verkotettujen järjestelmien häiriöiden vaikutuksiin yhteiskunnan kriittisiä toimintoja kohtaan tunnistaminen, ehkäiseminen ja varautuminen. Kyberturvallisuus on tietyllä tavalla sekoitus tietoturvallisuutta, jatkuvuuden hallintaa ja sekä yhteiskunnallista kriisivarautumista.

  • Mitä yhteiskunnan kriittisiä toimintoja kyberturvallisuus suojaa?

Kyberturvallisuus kattaa lukuisia osa-alueita, ja suurinta osaa näistä et todennäköisesti olisi osannut arvatakaan. Esimerkiksi rahaliikenne, vesihuolto energiantuotanto ja lennonjohto kuuluvat näihin yhteiskunnan kriittisiin toimintoihin, jotka ovat riippuvaisia siitä, toimivatko tietojärjestelmät ja verkot. Mikäli näitä toimintoja tukeviin järjestelmiin tai verkkoihin kohdistuu häiriöitä, saattaa kyse olla tietoturvan ongelmista, kuten haittaohjelmista tai viallisista laitteista, mutta toisinaan häiriö saattaa yhteiskunnan näkökulmasta katsottuna tarkoittaa kyberturvallisuusuhkaa. Kun tarkastellaan kyberturvallisuusuhkaa on olennaista erotella fyysisen maailman vaikutukset tietojärjestelmävaikutuksista.

  • Miten kyberturvallisuus on huomioitu kotimaassamme Suomessa?

Suomen valtio hyväksyi ensimmäisen kyberturvallisuusstrategiansa valtioneuvostossa vuonna 2013. Tämä päätös on pohjattu tasavallan presidentin tekemään päätökseen yhdessä ministerivaliokunnan kanssa vuonna 2011. Suomessa kyberturvallisuutta pidetään tavoitetilana, jossa kyberympäristöä voidaan pitää luotettavana ja jossa sen toiminta on turvattu. Tämä pitää sisällään toimenpiteitä, jotka auttavat ennakoivasti hallitsemaan ja sietämään kyberuhkia.

Strategian toimeenpanon seuraamiseksi on asetettu turvallisuus- ja puolustusasiain komitea TPAK. Lisäksi kyberstrategian toteuttamisen tueksi perustettiin Viestintävirastolle Kyberturvallisuuskeskus, joka avasi ovensa vuonna 2014. Samana vuonna hyväksyttiin myös ensimmäisen kansallisen kyberturvallisuusstrategian toimeenpano-ohjelma.

Aina stretegiaa ei ole katsottu noudattaneen täysin korrektisti, sillä vuonna 2018 kyberpuolustuksen johdossa oleva kenraali kritisoi julkisesti kyberstrategian tavoittoiden huonoa toteutumista.