Millainen tietokone käy ylioppilaskirjoituksiin? Entä kotiin?

Tietokoneita ja tietokonevälineistöjä on markkinoilla suuria määriä ja niiden hintahaarukka saattaakin olla runsaasta sadasta eurosta useisiin tuhansiin euroihin. Onkin ihan luonnollista, että tietokoneista sen kummemmin tietämättömällä saattaa valikoiman edessä mennä sormi suuhun. Liikkeessä kysyttäessä, tai ilman kysymistäkin, myyjä saattaa tuputtaa mukaan kallista vaihtoehtoa kaikkine lisämausteineen, vaikka tosiasiassa tällaiselle ei läheskään aina ole mitään tarvetta.

Monesti kalliimmat tietokonevaihtoehdot on tarkoitettu vain hyvin ammattimaiseen käyttöön, jossa korkea kuvan laatu, suuri määrä muistia ja ultimaattinen nopeus ovat asioita, joilla todellakin on väliä. Kotikäyttöön, tai vaikkapa opintojen tueksi riittää tosiasiassa ominaisuuksiltaan melko tavallinen tietokone, jota ei monessakaan tapauksessa ole edes hinnalla pilattu.

Hinta ei takaa laatua

Saadaksesi hyvän käyttötietokoneen arkeen, sinun ei suinkaan tarvitse köyhtyä, vaan myös budjettisi alkupäästä voi hyvin löytyä sinulle hyvin sopiva laite. Muista, että hinta ei koskaan takaa suoraan laatua. Pelkästään kalliin tietokoneen ostaminen ja oman talouden äärirajoille venyttäminen ei ollenkaan takaa sitä, että saisit täydellisen ja nopeasti toimivan laitteen. Toisaalta taas edullisen laitteen ostaminen saattaa joskus saada sinulle varsin toimivan ja käyttökelpoisen koneen, jolla kodin tavalliset toimet hoituvat nopeasti ja esteettömästi. Älä siis tuijota sokeasti hintaa, vaan ota huomioon myös muita tietokoneeseen liittyviä seikkoja. Aivan ensimmäiseksi on syytä kääntää katseet tietokoneen ominaisuuksiin, kuten tietokoneen tallennustilaan ja prosessorin vahvuuteen sekä näytön ominaisuuksiin.

Mikäli et itse tiedä tietokoneista mitään, eikä ominaisuuksien tuijottelukaan oikeastaan edes kiinnosta, kannattaa rohkeasti pyytää apua asiantuntijalta. Mikäli lähipiiristäsikään ei löydy tietokonetietämystä liioin omaavaa henkilöä, voit aina marssia kysymyksinesi elektroniikkaa myyvään liikkeeseen. Älä kuitenkaan anna myyjälle täysin vapaita käsiä, sillä muutoin käy helposti niin, että myyjä yrittää tarjota sinulle kalleinta vaihtoehtoa riippumatta siitä, millaiset tarpeet sinulla oikeastaan on. Siksi kannattaakin ennemminkin konsultoida myyjää tietokoneiden ominaisuuksista ja yrittää virittää niistä keskustelua. Anna myyjän ymmärtää, että sinäkin tiedät yhtä sun toista tietokoneista ja että olet ottanut niistä jo etukäteen selvää. Näin myyjä ei yritä höynäyttää sinua vaan antaa sinulle oikeaa informaatiota.